Beleggers zien het niet zitten om de brakke Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena van vers kapitaal te voorzien. In Milaan ging Monte dei Paschi di Siena 4 procent omlaag.
De bank lijkt er niet in te slagen een interventie door de Italiaanse overheid te voorkomen. De Italiaanse regering neemt daarom volgens Italiaanse media mogelijk donderdag al een besluit over een ingreep.
Het aandelenplan waarmee de oudste bank ter wereld zijn kapitaalprobleem wilde oplossen heeft tot op heden ongeveer 2 miljard euro opgeleverd. Het doel van 5 miljard euro blijft daarmee ver weg, terwijl woensdag al bleek dat het geld bij Monte dei Paschi sneller opraakt dan eerder nog werd gedacht.
Het aandelenplan liep stuk op de weigering van het staatsfonds van Qatar om mee te doen. Daarmee viel de basis onder het private reddingsplan weg.
Nationalisering
Volgens de Italiaanse krant La Stampa praat de Italiaanse regering donderdagavond over een mogelijke nationalisering, waarbij de overheid volgens ingewijden een belang van minstens 50 procent in de bank zou nemen. De uitwerking van het definitieve plan kan volgens zakenkrant Il Sole 24 Ore nog maanden op zich laten wachten. In de tussentijd kan Monte dei Paschi wel met staatsgaranties overeind worden gehouden, aldus de krant.
Monte dei Paschi kampt net als andere Italiaanse banken met een grote last door niet presterende leningen. De sinds de crisis aangescherpte Europese regels verbieden in principe staatssteun aan banken. Dat betekent dat beleggers moeten bloeden bij een ondergang. Wel is er een uitzonderingsmogelijkheid waar Italië nu gebruik van wil maken, om de talloze kleine Italiaanse beleggers tegemoet te komen.
Kas over 4 maanden leeg
De bank gaf eerder deze week in een toelichting aan dat het liquiditeitsoverschot binnen vier maanden mogelijk al volledig geslonken is. In een eerder bericht werd nog uitgegaan van elf maanden.
Monte dei Paschi gaf aan half december nog een kleine 11 miljard euro aan liquiditeit te hebben. De verwachting is dat daar niets meer van over is in maart. In de maand erna ontstaat een tekort van zo'n 15 miljard euro, dat in de rest van het jaar kan oplopen tot 740 miljard euro.
AEX in de min
De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een klein verlies geopend. Beleggers moeten het doen met weinig nieuws dat de handel kan sturen en de handelsvolumes zijn lager in aanloop naar de kerstdagen.
De AEX-index op Beursplein 5 stond in het eerste handelsuur 0,2 procent in de min op 482,17 punten. De MidKap zakte 0,1 procent op 682,31 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,2 procent.
Vopak was de grootste stijger in de AEX met een winst van 0,5 procent. Het tankopslagbedrijf neemt de activiteiten van het Antwerpse scheepvaartconcern Exmar op het gebied van opslag en behandeling van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) over. Financiële details zijn niet verstrekt.
Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore stond met een min van 1,5 procent bij de sterkste dalers in de hoofdindex. Woensdag steeg SBM nog flink na een opdracht van olieconcern ExxonMobil. Staalbedrijf ArcelorMittal zakte 2 procent en was daarmee de grootste verliezer in de AEX.